Rendang Ayam Cili Padi
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ayam
- 15 batang cili padi hijau
- 10 batang cili padi merah
- 1 kotak santan pekat
- 1/2 mangkuk kecil ais asam jawa
- 3 sudu besar kerisik
- 2 helai daun kunyit
- 2 helai daun limau purut
- 2 batang serai
- ½ sudu jintan putih, ½ jintan manis
- garam dan gula secukup rasa
- 1 mangkuk besar minyak, untuk menumis
- Bahan-bahan untuk
rempah tumis:
- 2 batang kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 2 batang serai (ketuk)
- Bahan-bahan untuk
kisar halus:
- 1 biji bawang besar
- 8 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 3 ketul kunyit hidup
- 2 inci lengkuas
- 15 batang cili padi hijau
- 10 batang cili padi merah
- ½ sudu jintan putih, ½ jintan manis
Cara
Penyediaan:
- Cara-cara untuk
rendang:
- Bersihkan ayam dan
toskan.
- Panaskan minyak dan
tumis bahan rempah tumis dan bahan kisar halus. Kacau perlahan dan masak
sehingga pecah minyak dan garing. Warna bahan tumisan akan bertukar
menjadi sedikit gelap.
- Masukkan pula ayam
dan biarkan masak selama 5-10 minit. Air ayam akan keluar sedikit semasa
proses ini.
- Masukkan santan pekat
dan air asam jawa. Kacau perlahan-lahan di atas api sederhana sehingga kuah
menjadi pekat.
- Masukkan kerisik,
daun kunyit dan daun limau purut. Perasakan dengan garam dan gula secukup
rasa.
#cikjambumasakmasak

No comments:
Post a Comment